Kirikaeši

Veiksmų seka dirbant poroje ir darant kirčius į priešininko men (galvos apsaugą). Judesyje keturi kirčiai į priekį, penki atgal ir vėl keturi į priekį ir penki atgal. Svarbu, kad kirikaeši būtų kaip kova, o kova niekuom nesiskirstų nuo kirikaeši. Vienu įkvėpavimu ir judesiu kartu. Kokia pradžia tokia ir pabaiga.

Riga Taikai

Vladimiras KindziulisRugpjūčio 16 – 23 dienomis, Rygoje įvyks kovos menų dienos „Riga Taikai“. Pasak Vladimiro Kindzulio (Latvijos Kendo federacijos prezidentas) tai bus didžiausias Baltijos šalyse renginys skirtas pažinti Japoniją per kovos menus. Kendo, iaido, džodo ir kjudo pristatys svečiai iš Tekančios saulės šalies. Visas dienas tęsis pažintiniai seminarai kuriuose galės dalyvauti visi besidomintys kovos menais. Šeštadienį, rugpjūčio 22 dieną, didžiojoje Rygos Arenoje įvyks kovos menų festivalis, kuris vainikuos visų dienų darbą.

Kendoka fotografas

Jarek RomackiPristatome Jums mūsų bičiulį lenką Jareką Romackį, kendoką ir fotografą. Savo tiksliais darbais kažkuo panašų į mūsų Mindaugą. Dar praeitais metais buvome prieš pat amžinos atminties Vitoldo Novakovskio (Lenkijos Kendo federacijos generalinis sekretorius) mirtį sutarę aplankyti ir padaryte gerą keiko, po mūsų pirmojo susitikimo Kyumeikan Dodžo Tokijuje. Darbų pristatymą pradedame nuo Tokijo Kobukan Kendo Dodžo užfiksuotų akimirkų, kurias pratęsime susitikime Lenkijos žemėje.

006

Maisto kokybė

Maistas – kiekviena medžiaga ar produktas, apdorotas, pusiau apdorotas, ar žaliava (neapdorotas produktas), skirti žmogaus mitybai. Maistui taip pat priskiriamas geriamasis vanduo, alkoholiniai gėrimai, kramtomoji guma ir kitos medžiagos bei produktai, skirti žmogui praryti, kramtyti ar vartoti, išskyrus vaistus ir kitus medicinos gaminius, narkotines bei psichotropines medžiagas, tabako gaminius. Maisto kokybė labai priklauso nuo žaliavos laikymo sąlygų ir paruošimo procesų. Maisto kokybė – maisto savybių visuma, leidžianti tenkinti išreikštus (deklaruojamus) ir numanomus vartotojų poreikius.
Specialios mitybos maistas – maistas, kuris dėl savo ypatingos sudėties ar tvarkymo skiriasi nuo įprastinio maisto, skiriamas dėl ypatingos fizinės ar fiziologinės būklės kylantiems mitybos poreikiams tenkinti ir atitinka deklaruojamą specialią paskirtį. Jis ženklinamas bei teikiamas į rinką tokiu būdu, iš kurio matyti, kokiai vartotojų grupei jis skirtas.
Žmogaus organizmui maistas reikalingas suteikti energiją ir reikalingas medžiagas naujų audinių sintezei. Maisto ruošimo būdų yra daug ir įvairių. Turi būti pasirinktas toks būdas, kuris maksimaliai išsaugotų produktuose esančias naudingąsias medžiagas. Būtina, kad maisto produktuose po apdorojimo išliktų kuo daugiau nesuskaidytų ir natūralių angliavandenių, aminorūgščių, vitaminų bei mineralinių medžiagų. Paruošė Sandra Bardauskienė