Vitaminas E kaupiasi riebaliniame audinyje, ląstelių membranose. Biologinė reikšmė: Vitaminas E yra natūralus, riebaluose tirpus antioksidantas. Vitaminas E kaupiasi kai kuriuose audiniuose (kepenyse, riebaliniame audinyje ir kt.), todėl net keletą mėnesių jo negaunant su maistu, avitaminozės nebūna. Trūkstant vitamino E, membranos tampa nepatvarios, ir ląstelės greitai suyra. Jo gausu augaliniuose aliejuose (kukurūzų, saulėgrąžų, alyvų ir kt.) bei augaliniuose produktuose (salotose, kopūstuose, grūduose ir jų daiguose). Gyvūninės kilmės produktuose (mėsoje, kiaušinio trynyje, pieno produktuose) jo nedaug. Paros dozė vyrams – 10 mg, moterims – 8 mg.
Vitaminas K reguliuoja kraujo krešėjimą. Jis dalyvauja keturių baltymų -kraujo krešėjimo sistemos faktorių- sintezėje. Vitamino K avitaminozės pasitaiko retai, nes daug šio vitamino sintetina žarnyno bakterijos. Avitaminozę gali sukelti sutrikusi kepenų, tulžies pūslės, kasos funkcija, antibiotikų vartojimas. Trūkstant vitamino K, sutrinka kraujo krešėjimas: pailgėja kraujo krešėjimo laikas, atsiranda kapiliarinių kraujavimų poodyje, raumenyse, vidaus organuose, iš nosies. Jei nėštumo metu motinai trūksta vitamino K, naujagimiai suserga hemoragine liga. Jų žarnyno mikroflora dar nepakankamai susiformavusi ir negali aprūpinti vitaminu K, o su motinos pienu kūdikiai pasisavina maždaug penktadalį reikiamo vitamino K kiekio. Maisto šaltiniai: vitamino K1 yra augaliniuose maisto produktuose: kopūstuose, ropėse, špinatuose, pomidoruose, šermukšnio uogose ir kt.; vitamino K2, yra gyvūniniuose produktuose, pvz.kepenyse. Vitamino K paros dozė – apie 1 mg.
Autorė: doc. Jūratė Burneckienė. Tekstą parengė: Evaldas Kaulinis, KMU 3k studentas. Tekstą redagavo: Valerija Lietuvnikienė.